Velká země USA - největší cesta okolo

1. 02. 2016 16:39:18
Okruh Velká země je jeden z nejdelších, které lze absolvovat 34 dní a 18000 km. Je to opravdu expedice a po projetí této trasy už si můžete tento kontinent odškrtnout.

Musím citovat sám sebe sdělením, že po absolvování zájezdu Velká země budete svůj život rozdělovat na Před velkou zemí a Po velké zemi. Kromě financí musíte mít i dostatek času.


Zdroj mapy.cz

Takto vypadá den po dni. Je to tip pro individuální cestovatele.

1.

Přílet do New Yorku a po něm hned odjezd na jih směrem do Philadelphie. New York pouze zahlédneme při přejezdu Verrazano mostu na Staten Island a to jižní část Manhattanu případně ti u pravých okýnek, pokud nespí po letu, a pokud jim průvodce řekne a pokud je hezké počasí i Sochu svobody na Liberty Island. Cesta dál pokračuje trochu šílenou krajinou nekrajinou dálnicí po Staten Islandu, to je jedna ze čtvrtí New Yorku ve státě New York, před další most již na pevninu USA. Dosud jsme byli stále na ostrovech Long Island kde je letiště JFK a již zmiňovaný Staten Island. Na pevnině jsme ve státě New Jersey a za 3 minuty jízdy hned najíždíme na dálnici New Jersey Turnpike. To je placená dálnice, která má stejný systém jako v Itálii, na vjezdu vyzvednete lístek a na výjezdu platíte. Jedem na jih touto americkou dé jedničkou. Po 100 mílích 160 km přijedeme do Philadelphie a zítra jedeme do centra.

2.

Ve Philadelphii je hlavní akcí návštěva Kontinentálního kongresu, kde 4. července přečetli před budovou Prohlášení nezávislosti. Nedaleko je i Liberty Bell – prasklý zvon svobody a v okolí další historické budovy. Nedaleko je radnice Philadelphie, čtvrť Society Hil a nábřeží – přístav řeky Delaware.





Odpoledne pokračujeme do hlavního města Washington DC. Z Pensylvánie tedy jedeme do New Kersey dále do státu Delaware, do Marylandu a konečně do District OF Columbia což je okres hlavního města. Zde projíždíme město po Mallu okolo Capitolu, muzeí, památníku a ministerstev přes Potomac River do Arlingtonského hřbitova. Tam navštívíme hrob JFK a hrob neznámého vojína. Zpět pokračujeme do města se zastávkami u památníků a muzeí. Dnes ještě navštívíme Čínskou čtvrť, budovu FBI a Fordovo divadlo severně od centra. Večer odjíždíme do hotelu.





3.

Dopoledne je určeno pro další prohlídku hlavního města a především muzeí, kterých je zde mnoho a jsou bez vstupného a tak můžete krátce nakouknout do více muzeí. Nejoblíbenější je Air and Space museum s letadly a raketami. Další možností v DC je vyhlídka z Washington monumentu špičky uprostřed města.





Odpoledne pokračujeme dlouhou trasu na západ Marylandem do 700 km vzdáleného Knoxvillu v už jižanském státě Tennessee.

4.

Průjezd státem Tennessee pokračuje nejprve na jihozápad až k hranici s Georgií do Chattanoogy. Zde se zastavíme na nádraží a zavzpomínáme na historickou železnici s názvem Chatanooga Chocho. Dále zpět na sever ale stále na západ do Nashville . Před tím ale ještě odbočka do Lynchburgu. Zde je na okraji města významný podnik – palírna Jack Daniels. Po okruhu provozem jsme se zastavili ve městě kde je mimochodem zákaz prodeje i čepování alkoholu.





Poté jsme pokračovali o mekky country a to nejprve do centra Nashville na Broadway, na nábřeží řeky Cumberland, dále 1.street a k místnímu Capitolu. Krátká zastávka u kopie řeckého Parthenonu a odjezd do country areálu na téma vše o Country – Opryland. Zde je stylový hotel, atrakce jízda parníkem General Jackson a spousta restaurací a nákupů. Navečer jsme přejeli zpět na chvíli do města. Ubytování na okraji města.

5.

Jedeme dále státem na západ lesnatou, mírně zvlněnou krajinou do Memhisu, centra bavlny, města blues a místa kde bydlel Elvis Presley. Po příjezdu před obědem je první zastávka na jihu v Gracelandu. Zde je možno absolvovat prohlídku domu Elvise Presley a další atrakce na toto téma.





Po obědě pokračujeme do centra se zastávkou ve studiu Sun, kde natočil Elvis první desku. Parkujeme nedaleko Beale Street, ulicí zábavy, černochů a blues. Další možností je jízda krátkým monofilem na Mud Island – Bahenní ostrov na řece Mississippi. Tam je i muzeum této řeky.

V centru je ulice Front Street s historickou tramvají nedaleko odtud místo, kde vznikla první samoobsluha na světě a asi 5 minut chůze kulturní stánek ve tvaru pyramidy jak se na Memphis sluší. Pokud máte čas, můžete zajít do hotelové loby hotelu Peabody a sledovat jak kachny cestují výtahem z hotelové půdy do hotelového bazénku za asistence personálu. Podrobnosti najdete na youtube pod heslem memphis peabody ducks.

6.

Tento den je náročný na jízdu. Jedeme z Memhisu přes Arkansas do Dallasu v Texasu. Jízda mírně zalesněnou krajinou, která se již pomalu srovnává a stromů ubývá. Na hranici Arkansas – Texas se zastavujeme na oběd ve městě Texarkana.





Dále pokračujeme Texasem do Dallasu a první zastávka je v centru u muzea 5. Patra na Dealy Plaza kde byl zastřelen prezident Kennedy. Dále máme volno v centru a pokračujeme do ubytování na okraji města.

7.

Celý den dne jedeme Texasem. Je to asi 900 km a zastavujeme se na oběd v Odesse. Navečer se ubytujeme v El Pasu.





8.

Dnešní program je návštěva Mexika a to města Cuitad Juarez u El Pasa. Zde jsme cca 3 hodiny a pokračujeme dál na západ přes stát Nové Mexiko do Arizony. Odpoledne přijíždíme do Tucsonu. Zde se zastavíme u muzea letadel Pima Air a míjíme vrakoviště letadel.





Další atrakcí jsou kaktusy Saguaro. Zastávka v centru města a ubytování nedaleko centra.

9.

Další náročný den odjezd z Tucsonu na sever Arizonou. Před Phoenixem jedeme na východ do Goldfield Ghostown – zlatokopeckého městečka a dále podle jezer Apache Lake a Canyon Lake prašnou cestou Apache Trail do Paysonu a zpět do civilizace.





Další zastávka je ve městě senzibilů a červených skal Sedona. Ze Sedony Oakcreek canyonem na sever do 2000 metrů nad mořem a města Flagstaff. Zde průjezd Route 66 a historická část města.

10.

Z Flagstaffu jedeme na sever směrem na Grand Canyon. Zde nejprve absolvujeme zaplacené lety letadlem nad kaňonem, dále návštěvu kina Imax a příjezd na hranu kaňonu k hotelu El Tovar.





Zde je volno a poté přejezd na svačinu a pokračování na východ se zastávkami podle kaňonu. Dále na sever do Page Arizona a zde ubytování.

Myslíte, že už jste toho v USA viděli mnoho? Ano viděli, ale ještě nejste ani v polovině trasy, zájezd má 35 dní jedeme dále.

11.

V Page se ráno zastavíme u meandru řeky Colorado s názvem Horseshoe, přejedeme most přes řeku u přehrady Glen Dam, která tvoří jezero Lake Powel a absolvujeme let nad jezerem z místního letiště. Další možností je asi hodinová trasa po dně Antelope Canyon. My pokračujeme do indiánské rezervace Navajo a první zastávkou je Kayenta – indiánské město.





Po půlhodině přijíždíme na hranici Utah-Arizona do Údolí monumentů. Zde je u hlavního centra s hotelem, restaurací, prodejnou suvenýrů a muzeem výhled do celého údolí. Tam možno jet s místními Navahy za poplatek asi 20 kilometrovou trasu. Tu je možno absolvovat i individuálně pokud nemáte obavy z defektu na prašné cestě. Zpět se vracíme do dnešního výchozího bodu města Page na nocleh.

12.

Z Page přejíždíme do Utahu na sever přes Kanab a Mt Carmel do Np Zion. Projíždíme pískovcovými skalami, míjíme hlavní kaňon a zaparkujeme auto u návštěvnického centra. Z něj jedeme místním autobusem celým kaňonem Zion se zastávkou u hotelu Zion Lodge a možností pěších tras dále u plačící skály Weeping Rock a na konečné Temple of Sinawawa. Dále jdeme pěšky do zúženého místa kaňonu kde i cesta končí.





Po návratu zpět odjíždíme do návštěvnického centra a dále autem na jih Utahem. Zastavujeme se na oběd v St.George a pokračujeme Utahem přes Arizonu do Nevady. Příjezd podvečer do Las Vegas začíná ubytováním a po hodině volna průjezdem městem, zastávkou u poutače Welcome LV a procházkou po Stripu. V noci ještě zajedeme na Frémont Street do Starého Las Vegas. Nocleh v Las Vegas

13.

Dnes je na programu celodenní výlet do Údolí smrti. Je to náročná dlouhá trasa pouští. Zastávky jsou u Badwater dále projíždíme Artist Drive a oběd je ve Furnace Creek.





Pokračujeme přes Borax Harmony Factory a Zabriskie Point. Dále přejezd zpět do Las Vegas.

14.

Ráno odjíždíme z Las Vegas do Los Angeles. Zastavujeme se u největšího teploměru na světě v Bakeru u dálnice 15 a po obědě jsme v centru. Zde ulice Broadway, dále Pershing square a přejezd do Hollywoodu na asi hodinu.





Dále pokračujeme po Route 66 přes Beverly Hills, Rodeo drive do Santa Moniky a den končí volnem na pláži a na pěší zóně města. Nocleh v oblasti Los Angeles.

15.

Dnes je celý den volno v Los Angeles. Jednou z možností je návštěva studií Universal nebo pobyt na plážích a relaxace. Dnes jsme přijeli až na úplný západ a další dny budeme pokračovat na sever.





16.

Z Los Angeles časně ráno jedeme na sever po dálnici 99 a dále na severovýchod do Sekvojového lesa a Kings Canyonu. První zastávka v parku je muzeum dále Moro Rock, zde výstup na vrcholek po schodech a průjezd stromem- tunelem. Dále pokračujeme na obědovou přestávku a po ní největší strom na světě General Sherman.





Další akcí je i kongresový trail, který trvá cca hodinu. Dále pokračujeme do parku King Canyon a zde po průjezdu podél King River je zastávka u dalších sekvojí v háji General Grant. Dále pokračujeme ven z parku na západ do Fresna na nocleh.

17.

Dnes jen na programu San Francisco, vyjíždíme ráno a v poledne přijíždíme od Oaklandu do San Francisca. Nejprve projíždíme Market Street, čínskou čtvrť, Lombard Street a pokračujeme přes Golden Gate most se zastávkou za mostem.





Dále na vyhlídky a pláž severně od města a zpět do centra okolo radnice na nábřeží s přístavem a spoustou atrakcí. Ubytování v oblasti Bay area.

18.

Celý den volno v San Franciscu je i trochu relaxační. Vše je v pěším dosahu a snadno dostupné podle mapy. Jednou z možností je jízda tramvají Cable Car, návštěva čínské čtvrti, výlet do oblasti Haigh Asbury a výlety lodí po zálivu. Ubytování v oblasti Bay area.

19.

Odjezd na sever státem Kalifornie po dálnici 101 a návštěva dalšího sekvojového lesa NP Redwood.





Zde máme několik zastávek a procházku u Big Tree na cca 1 hodinu. Dále pokračujeme na sever do Oregonu a ubytování v Medfordu.

20.

Z Medfordu vyjíždíme do lesa Oregonu do národního parku Crater Lake se zastávkou u vodopádů a v návštěvnickém centru. U jezera máme volno a několik zastávek při průjezdu po okraji kráteru.





Dále pokračujeme na severozápad se zastávkami u vodopádů Narada a dalších zajímavých míst. Odpoledne přijíždíme zpět na dálnici č. 5 a pokračujeme na sever Oregonem do státu Washington do Centralie kde je nocleh.

21.

Z Centrálie vyjíždíme na jednodenní výlet do oblasti poloostrova Olympic se zastávkou v Abrdeenu a u Quinney Lake.





Další zastávkou ej Hoh Rain Forest kde absolvujeme procházku a vracíme se zpět se zastávkou u Ruby Beach. Nocleh Centralia.

22.

Ráno je na programu odjezd na Mt Rainier kam přijedeme za cca 2 hodiny a zde je u hlavního výchozího bodu zastávka s možností trailů do okolí. Dále pokračujeme podél Miror Lake, Box canyonu se zastávkou v cedrovém lese.





Pokračujeme na sever do Seatlu a zde po průjezdu městem a prohlídky Space Needle jdeme na Pike Place Market. Dále je volno na nábřeží a večer odjezd na ubytováni.

23.

Ze Seattlu poté co jsme zde měli volno v centru , pokračujeme nyní směr východ zpět do New Yorku k dalším zajímavým místům této části kontinentu.





Projíždíme hornatou krajinou Washingtonu s noclehem u Moses Lake.

24.

Ze státu Washington pokračujeme státem Idaho a Montanou do Gardineru, výchozího bodu Yellowstonského parku. Nocleh Gardiner.





25.

Celý den je věnován národnímu parku Yellowstone. Zastávky zahrnují Mamoth Hot Sprigns, Noris Geyser, Mid Geyser, Old Faithfull oblast, oblast jezera a kaňonu Grand Canon of Yellowstone.





Ubytování Gardiner

26.

Odjezd z Gardineru zpět do Yellowstonského parku na další zastávky a dále na východ podél jezer, hory do městečka Cody.





Zde máme oběd a možnost návštěvy muzea Bufallo Billa a malého skanzenu. Dále pokračování do hor Bighorn Mountains do Buffalo ve Wyomingu.

27.

Pokračování na východ se zastávkou u Devils Tower a pěší trasou okolo hory, návštěva zlatokopeckého města Deadwood v Black Hills a vytesaných soch prezidentů Mt Rushmore.





Ubytování v Rapid City Jižní Dakota.

28.

Z Rapid City odjíždíme ráno na nejdelší přejezdovou trasu, celkem 900 km do Des Moines v Iowě. Navštívíme historické místo Wall Drug i hlavní město kukuřice Mitchell.





Nocleh Des Moines.

29.

Pláněmi zemědělské Iowy přejíždíme do státu Illinos a v poledne navštívíme město Chicago u Michiganského jezera. Na programu je Willis Tower nejvyšší mrakodrap v USA, socha Karla Havlíčka Borovského i české čtvrtě Berwyn a Cicero u Cermak Road.





Nocleh v oblasti Chicaga.

30.

Dopoledne je volno ve městě a po obědě cestujeme na východ z Illinois státem Indiana, Pennsylvania do Buffala ve státě New York.





Zde je zastávka a pokračujeme na Niagarské vodopády. Absolvujeme plavbu lodí pod vodopády, procházku po okolí a další nabízené atrakce. Nocleh Niagara Falls.

31.

Další den dopoledne je volno u vodopádů a po obědě odjezd směrem do New Yorku. Zastávka u Finger Lakes a ochutnávka vína.





Nocleh ve městě Binghamton.

32.

Odjezd ráno z Bingamtonu, dopoledne příjezd do New Jersey, ubytování a pokračování do New Yorku. Přejezd lodí na Manhattan, dále autobusem do downtownu a zde Wall Street, Battery Park, South Street Seaport, Broadway, Grand Zero, Financial Center.





Další trasa pěšky a metrem k radnici, čínskou a italskou čtvrtí na 42.St ke Grand Central Terminal a směrem na 5.Ave a vyhlídka z Rockefeller center. Po 5. Ave k Central parku a zpět na Times Square a večer lodí zpět do New Jersey a ubytování.

33.

Dnes je volný den v New Yorku s dalšími možnostmi individuálně navštívit muzea, památníky, jet k Soše svobody nebo letět helikoptérou.





34.

Poslední den v Americe transfer na letiště odlet domů



Více zde: http://www.cstours.cz/news/velka-zeme-usa/

Autor: Přemysl Černý | pondělí 1.2.2016 16:39 | karma článku: 10.37 | přečteno: 516x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 292 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 486

pracující člověk - cestovatel

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...