Služby dříve a dnes to se vůbec nedá srovnávat.

Ale já to zkusím srovnat. No zkouším, zkouším ale to opravdu nejde. Pamatujete krámskýho a prodavače v obchodech dříve ?

 Mračili se, zboží moc nebylo a co bylo měli nejdříve pro známé a pak pro další známé a pak pro lidi .To byla hrůza co ?

Jeden nebo maximálně dva druhy vysavače a to jste ještě museli mít štěstí, že jste je sehnali. 

To dneska to je paráda vysavačů všude skutečně až desítky druhů a všude usměvaví prodavači. Na druhou stranu musím uznat, že pokud chci v obchodě koupit vysavač tak to tedy není nijak významná událost v životě lidským a hlavní co mně zajímá je, aby byl dobrý a fungoval co nejdéle. Ty dva druhy před 40 nebo 50 lety, které se vyráběly, tedy fungovaly. Alespoň mi to tak připadá, protože jeden ten klasický 50 tiletý mám v garáži a stále funguje a ne a ne se rozbít. Tenkrát ještě totiž management socialistického podniku Vysavače n.p. nezakomponoval do výroby prvek kazítek. To dnes má managegemt už fištrón a říká si : To by tak hrálo, vy si koupíte u nás vysavač a co jako dál ? To tak nesmíme nechat, vy musíte být náš  stálý zákazník a ne jen za 30 let s dalším vysavačem.

A tak se vykoumal prvek papírových pytlíků a hned ke každém typu unikátní druh abyste chodili ke stejné firmě  VYSAJ – company inc. 

A to nebude všechno, za cca 2 roky a něco, abyste nepřišli v záruce,  se vám něco  na vysavači pokazí. Opravovat samozřejmně nemá cenu a tak bude nákup nového.

 A už jste tam kde vás chtěli mít  a usměvavý, milý, sympatický prodavač / směje se a je milý, protože dostává provizi za prodané vysavače, ne že by byl milý jen tak / vám prodá další super novinku / ne že by to byla supernovinka, trochu to je nové ale především to potřebuje prodat / a  vy si kráčíte domů s novým naprosto převratným vysavačem za bombastickou cenu v akci za půl ceny původní.  No sakra tak a to se přeci vyplatí !

Všichni jsou spokojeni. Až na to, že vy musíte zase do práce abyste vydělal peníze na další superzboží.

Potraviny prodej dříve a dnes to je taky úplně jinak. Polévka v pytlíku, nedávno jsem   koupil, po delší době, dříve velmi populární  gulášovku z pytlíku. No jo ale gulášovka dříve a nyní to je taky úplně, jak se říká, vo něčem jiným, a tak jsem, jak se říká, šel do gulášovky speciál.  Výsledek vám popíšu. Fenomén speciál spočívá ve dvou prvcích, které dříve management nějak neměl potřebu vymýšlet. 

Speciálnost této gulášovky spočívá v tom, že ji vaříte už ne v litru vody ale v 0,75 litrů vody. To je nápad co ? A další převratná věc je, že obsahuje, často do gulášovky doma přidávaný, brambor a to na plátky.

Tak jsem se nadšen těšil na uvaření speciálu a bylo to vynikající, fantastické, převratné. To, že ta polévková hmota i po uvaření většinou ulpěla na těch plátcích brambor jsem samozřejmně pominul. To jsou takové ty problémy růstu. Hlavní, že byl krásně vydisajnovaný pytlík.

Nebo sýry a uzeniny dříve a nyní. O tom se mi ani nesnilo, že bych se dostal do situace kdy zakoupené párky do kterých jsem doma kousnul, jsem všechny a to v docela velikém balení , vyhodil do odpadků.  Anebo že bych si koupil sýr a pak doma pod lupou, po upozornění známých, si přečetl, že to není sýr ale sýrová pochoutka a kdoví z čeho to melou.

Malá odbočka ale k věci, vzpomněl jsem si na pořad na netu, kdy rozebírali myslím lososový salát v krabičce a  tu část materiálu z krabičky, která je skutečným lososovým masem, nabírali pinzetou. A druhá vzpomínka, před několika lety jsem si v Chicagu kupoval pití a chtěl jsem trochu změnu a jedna láhev mi připadala dle popisu a fotek skutečně fantastická, ovoce z ní přímo vyhřezávalo ven. Koupil jsem, pil a tu láhev jsem si musel vyfotit protože uvnitř bylo pití naprosto shodné s nám dobře známou, doma hojně dělanou šťávou ve verzi Lesní směs, kterou byste dříve za tyto peníze koupili asi tak 5 kusů a to ne jen limonády ale šťávy pokud si ještě pamatujete šťávu.

A tak když se prodavači mile usmívají a říkají hezká slova, jsem velmi opatrný. A je mi jich vlastně i líto protože to, že je říkají, vymyslel ten odporný management.

 A tak denně odpovídáte na kase, že ano, ano vše je v pořádku a nevědomky se sami programujete na stav kdy je všechno v pořádku a ne jen ta houska a godhaj, který jste v krámě koupili.

Mám takový plán, zařvat jednou na kase : Né, kuva né, není to v pořádku a co se týče tý housky a godhaje co jsem u vás koupil tak to ještě kuva nevím, uvidím až to sežeru. Místo toho ale zamumlám jo.

Ale oni za to ani ti prodavači nemůžou, oni takto musí stále mlít, jinak by je vyhodili z práce a to ne že bych to jen tak psal, oni by je opravdu vyhodili, mají tam kamery a ten odporný management je sleduje jak fízl.

Aktuální informace k tomuto, dnes jsem zaslechl u prodavaček další vylepšení komunikace vedle dotazu zda je vše v pořádku ještě přidaly krásný den a určitě někde v kanclu sedí psychouš, který už vymýšlí další slovo, které za chvíli uslyšíme z úst pokladních a určitě budou muset přidat široký úsměv aby byly úplně totálně americky heppy.

Tak to je ta nová doba. Usmívají se všichni, ale nemůžete jim věřit ani nos mezi očima a ani si nemůžete stěžovat, majitel obchodu je daleko, někde na golfu   a projednává koupi dalšího řetězce.  My ho za to obdivujeme případně nenávidíme a díváme se v televizi, když provede něco bláznivého ve svém Porsche   a chceme být jako on.

Situace je to sice nenormální ale vy jste na tu svobodu tak dlouho čekali, že odmítnete současnost kritizovat a každého kritika hned nazvete, no vy už sami víte, jak ho nazvete.

Jo a ještě nesmím zapomenout na tatranky. Dnes už se do tohoto prodeje cukrovinek  opřel i právnický prvek takže zapomeňte na tatranky, budete jíst jizerky anebo orličky a tak se ani nemůžete divit, že gramáž bude menší, Orlický hory snad menší než Tatry jsou, tak co si stěžujete.  A alespoň cenu jsme vám nechali stejnou. Tak dobrou chuť a s úsměvem ke světlým zítřkům krásné nové dystopie.

Autor: Přemysl Černý | čtvrtek 15.10.2015 20:43 | karma článku: 27,69 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Přemysl Černý

Whitehorse Yukon a okolí

30.8.2016 v 0:00 | Karma: 8,65

Přemysl Černý

Ostrov Vancouver a okolí

4.2.2016 v 8:46 | Karma: 11,75