ChristchurchNový Zéland - Christchurch listopad 2014 Christchurch

2. 02. 2015 12:07:21
Christchurch je největší město Jižního ostrova Nového Zélandu a byl vyprojektován jako vzorové město britské kolonie.

I název napovídá, že zde budou všichni dobří a skoro svatí. Pokud se podíváte na google earth a naměříte vzdálenost z Prahy sem tak opravdu vzdálenější město pro nás asi neexistuje. Vzduchem je to přes 18 000 km.

Hned úvodem nejvýznamnější událost města, resp. dvě a to zemětřesení. První bylo v roce 2010 a druhé 2011. To druhé bylo kratší dobu ale blíž k městu a tak bylo ničivější. Viděli jste někdy zemětřesení ? Asi ne že ? Přesto máte pocit, že jste ho viděli díky filmařům.

Viděl jsem záběry na youtube při zemětřesení zde v Christchurchi a oproti filmovým zemětřesením kdy se láme všechno a hrdinové tam běží bosi po skle zachraňovat malé dítě, bylo toto zemětřesení je tak nějak komorní .

Bylo ale reálné a ničivé. Centrum města je naprosto rozbourané a většina budov před demolicí nebo rekonstrukcí. Obytná část s rodinnými domy mimo centrum tohoto 350 tisícového města je klidná a asi ani nebyla zasažena.

Zato v centru si to vynahradili. A tak se hlavním prvkem města stal lodní kontejner. Tipuji, že mu tam jednou postaví sochu. Byl jsem se podívat v re-start mallu, to je shluk kontejnerů s prodejnami a restauracemi. A řekl bych, vůbec to nevypadá špatně. To by mohl být tip na jednoduché stavby u nás. Tipuju, že stavební úřad by neměl mít námitek a nemělo by být velké úřadování. Mimochodem na youtube jsou i domy z lodních kontejnerů po světě.

No a nyní k centru. Byly zničeny také dvě nevýznamnější budovy města chrám a televizní budova. Myslím významné ve smyslu pomoci bloudícím lidem, kteří nevědí co si mají myslet.

Zastavil jsem se u prodejny Škoda, asi nejvzdálenější prodejny od Mladé Boleslavi, a pohovořil s personálem. Škodovky tu jezdí a jezdily tu i za socialismu. Potvrdil mi to taxikář, který mně vezl druhý den na letiště. Ani si nepamatuje, jaký typ Škodovky měl ale byl moc spokojen. Ještě mi řekl o image Škodovek z dávných dob. Ten kdo měl Škodovku na Zélandu o tom se myslelo, že je Mormon. Nevím proč a tato informace nemá ani pointu. Ale prodávám jak jsem koupil od taxikáře v Christchurchi. Realita většinou nemá pointy.

A nyní konečně jak vypadá centrum. No jednoduchý, představte si české krajské město po válce. Většina budov rozbouraná, některé už nejsou, některé jsou jen torza, asi před opravou, a navíc vyzdobené stádečky kontejnerů. Opravdu smutný pohled,který způsobila akce přírody trvající vteřin.

Nemůžu si pomoc ale vzpomněl jsem si na lidi na východě Ukrajiny. Umíte si představit, že by nás postihlo zemětřesení ? Byla by to hrůza co ? Ale umíte si představit kdyby se nám stalo něco podobného jako na východě Ukrajiny ? A nemyslete si, že to je naprosto neerálné. To je dřív jak na nový boty.

Asi hodinu jsem procházel ty zbořeniny a fotil. Zastavil jsem se i u, asi uměleckého díla, asi 200 židlí natřených na bílo. Určitě to mělo nějaký hluboký smysl a já jsem přemýšlel o tom, co člověka vede k tomu, že jde po ulici, vidí 200 bílých židlí a zastaví se a dokonce ještě přemýšlí. A tak vlastně ta instalace splnila účel a nutí k přemýšlení lidi dál.

Docela jako pěst na oko působí půjčovna loděk, které nabízí romantické vyjížďky po řece Avon. Ale vlastně ne, není to pěst na oko je to realita a ta je často neladící na rozdíl od fikce.

Jsem zvědav, až tudy pojedu za pár let, jak pokročili s rekonstrukcí a zda už má kontejner na náměstí sochu. Přeju dobrý tržby Škodovce Christchurch.

Na závěr pobytu v tomto bohabojném / i v názvu / městě jsem zašel na kávu ro restaurace / budova z mnou / ve které se konalo shromáždění komunity Sunday Assembly - nedělní shromáždění. To je skupina lidí, které spojují společné zájmy. Každý je zde vítán kromě boha. Je to shromáždění lídí nehlásících se k žádné církvi.


Autor: Přemysl Černý | pondělí 2.2.2015 12:07 | karma článku: 7.62 | přečteno: 243x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.03 | Přečteno: 93 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 500 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 486

pracující člověk - cestovatel

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...