Z Tucsonu do Flagstaffu přes Pima Air muzeum a Sedonu - říjen 2013

4. 11. 2013 13:42:07
První akce dne byla návštěva leteckého muzea Pima Air. V halách i na volné ploše je celkem 300 letadel a k největším atrakcím patří Air Force One, letadlo ve kterém létal John F. Kennedy.


Dříve byly přístupné i interiéry ale nyní jsou uzavřeny a když jsem to reklamoval u personálu tak mi sdělili, že vlastně letadla nejsou jejich ale státu nebo armády a ti to nepovolili. 014.JPG

Dalším tahákem je špionážní, nejrychlejší letadlo na světě SR-71, které jako první využívalo technologii stealth, která ztěžuje viditelnost na radaru. Nicméně pamatuji si na jednoho s klientů, který nám při pohledu na letadlo s trochou nostalgie sdělil, že toto letadlo, když byl u armády, několik let sledovali. Tak jsem paní z muzea, která nám sdělila, že letadlo bylo neviditelné a že ho například, když létalo ve Vietnamu, maximálně viděli jako hejno ptáků, upřesnil, že ve Vietnamu možná viděli hejno ptáků ale my jsme viděli letadlo SR-71. Původně se projekt jmenoval RS ale prezident Johnson se spletl, přehodil písmenka a tak už to zůstalo. Létá až ve 27 kilometrech a rychlostí 3500 km/h. Letadlo postavené v 60.letech má futuristický vzhled. Zajímavostí je, že nádrže na zemi netěsní, letadlo plní do plných nádrží až za letu kdy se materiál letadla za letu teplotou roztáhne.
IMG_0486.JPG

Nepřehlédnutelné jsou v Pima Air muzeu i bombardéry B52.
My ale pokračujeme dál na sever Arizony. V Arizoně žije 6 milionů obyvatel a z toho 4 miliony v Phoenixu a okolí, cca 1 milion v Tucsonu a okolí takže na zbytek státu zbývá cca milion. Jižní část Arizony je pouštní zatímco severně od hlavního hlavního města Phoenixu, který leží přibližně uprostřed státu, se krajina mění a kaktusy vystřídají borové lesy. Sedona, naše další zastávka, to jsou první červené skály.
IMG_1512.JPG

Nejprve jsme se zastavili u kostela Holy Cross Chapel, který ve stylu funkcionalismu projektoval Frank Loyd Wright. Zastávka byla ale opravdu velmi krátká, ani jsme nevystoupili z autobusu a personál prostoru nás okamžitě, nekompromisně směřoval směrem pryč. Prostor parkoviště nebyl pro autobusy připraven.
Sedona

Po první zastávce na fotku jsme pokračovali na hlavní ulici města a tam byli asi hodinu. Sedona je městem hnutí New Age, senzibilů, alternativních léčitelů, volnomyšlenkářů. Jsou přesvědčeni, že Sedona je pro Zemi významný energetický bod a vede tudy čakra Země. Je zde prý několik bodů, tzv. wortexů, neboli vírů odkud energie proudí. Určitě zajímavá myšlenka. Místní cestovní kanceláře dokonce nabízí tůry růžovými jeepy k wortexům. Jednou jsme s asi 20 klienty projevili zájem o tuto tůru k energetickým bodům a vše bylo dohodnuto a já jsem přinesl vybrané peníze do kanceláře a těsně před předáním několika set dolarů jsem se ještě zeptal, zda budeme v těchto energetických bodech. Pracovnice se trochu na tento dotaz ošívala a pak mi sdělila, že vlastně do toho bodu přímo oni jet nemohou. Takže se do místa, které možná ani ty vlastnosti nemá vlastně nelze ani dostat. Tak jsem nataženou ruku s penězi dal k tělu a šli jsme raději do města. Na hlavní ulici je spousta obchodů, galerií a kaváren. Bez ohledu na to zda wortex existuje nebo ne, je Sedona krásné klidné místo Severní Arizony.
Večer jsme pokračovali na sever do Flagstaffu a nadmořské výšky 2100 m.n m. Flagstaffem vede i legendární Route 66, první americká silnice z východu na západ pod jedním číslem. Ve Flagstaffu žije 60 000 obyvatel, vede tudy transamerická železnice, dálnice I-40 a v nedalekých horách jsou lyžařské vleky. Je městem motorkářů, outdorových sportů a výchozím bodem k návštěvě Grand Canyonu.

Autor: Přemysl Černý | pondělí 4.11.2013 13:42 | karma článku: 9.08 | přečteno: 354x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 470 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 486

pracující člověk - cestovatel

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...