Whitehorse Yukon a okolí

30. 08. 2016 0:00:00
Yukon je obrovský stát. Jak oni sami píšou na plakátech Yukon je větší než život. Každopádně 480 000 km2 je pro cca 30 000 obyvatel dost místa.

Převedeno na naši rozlohu si představte, že Česká republika má jen 6000 obyvatel a z toho 5000 žije v Praze. Tak je to alespoň zde na Yukonu. Většina žije ve Whitehorsu, celkem asi 26 000. Město leží na rovině od severu k jihu na ploše asi 2 km x 800 metrů, delší strany jsou ohraničeny rychle tekoucí zásadní řekou tohoto kusu světa Yukonem na východě a vyvýšeninou na západě . Za ní je ještě letiště a pokud půjdete z hotelu na letiště pěšky, jako já , musíte odbočit na Black street, jít po schodech k letištnímu plotu a odbočit doprava. Ne doleva jako já minule, naštěstí jsem tam potkal nějakého chlapa se psem a ten mi podal dost cennou informaci, že doleva by to bylo k letištní hale 2 hodiny, zatímco doprava asi 20 minut.

Whitehorse je centrem, zásobovací stanicí, dopravní stanicí a tím byl již za zlaté horečky, kdy se tudy valily tisíce naivních bělochů za zlatem. Naivních proto,že uvěřili novinám a ty vlastně psaly i pravdu, když do Seattlu přijeli asi po roce na Bonanza Creeku kutající první zlatokopové s tunou zlata. To bylo něco pro noviny. A vlastně i pro zoufalce v naději. Ze 100 000, kteří se sem vydali přijelo asi 30 000, zlato našlo malé procento a skutečně zbohatlo malé procento z tohoto malého procenta. Kdo určitě vydělal byli obchodníci, bankéři, tanečnice a různé hérečky. Město bylo místem okolo kterého na lodích a vorech pokračovali ti, kteří vylezli náročný Chilkoot pass s velikým nákupem jídla. Pluli dále na západ do Dawsonu. Na začátku města je kolesový parník, který byl ale spuštěn v roce 1937 a tak nemá se zlatokopy tato luxusní doprava do Dawsonu moc společného, ti tudy totiž pluli v roce 1898. Ani železnice, která sem byla postavena v roce 1900 moc nepomohla , zlatá horečka už skončila.

Ale zpět k Whitehorsu. Whitehorse neboli bílý kůň, pojmenováno po peřejích pojmenovaných po koňské bílé hřívě. Ty už zakrylo Swatka lake na kterém je přehrada a elektrárna. Romantiku tohoto místa můžete vychutnat ale v Miles Canyonu před jezerem dále od města.

Nízké budovy s hotely, prodejnami oblečení, suvenýrů, kadeřnickými salony / nevím proč jich tu tolik je / a velkými budovami, které zaplatily státní peníze jako obrovská budova soudu, radnice města, veliká budova místní vlády, tedy v poměru k počtu obyvatel. Dále visitors centrum o půdorysu cca 100 metrů krát 20 metrů s mnoha zaměstnanci, kteří vám podají informace. O tom ale později, byl jsem tam.

Přes zimu určitá část město opustí, je zde 16 hodin ze dne tma a je to depresivní jak mi řekla Češka žijící zde už pár let a pracující na recepci. Možná i proto se chystá přesunout zpět do Čech. Jen musí prodat byt. Pokud byste měli někdo zájem je na prodej malý byt, cena 300 000 Cad.

Domy, byty i pozemky se zde kupují i prodávají jako ostatně všude. Na Beaver Creeku, který je o 500 km severněji na hranici s Aljaškou prodává hoteliér hotel i s benzínkou. To ale musíte mít trochu více na knížce, chce milion. Slíbil jsem mu, že se poptám. Tak se ozvěte a neváhejte.

Yukon je populární pro lovce, rybáře a samozřejmě turisty. Ti ale směřují především do Dawsonu za zlatem a do Skagway. Němečtí návštěvníci ze i občas kupují pozemky, kde si staví na léto sruby. Orientační cena pozemku je 60 000 Cad.

Ve městě žijí samozřejmě původní obyvatelé. Spousta se jich tu potuluje a popíjí pivo nebo posedává u charity. Nechtěl jsem to psát ale když je to pravda tak je to pravda. Možná je ale můj dojem chybný a to, že se tu pohybují trochu zoufalé postavy indiánů je způsobeno tím, že oni zde žijí už dlouho a lidé jsou různí zatímco běloši sem přijíždějí většinou na omezenou dobu a mají už plán, co tu budou dělat. Navíc jak mi řekla recepční, je zde veliký pohyb obyvatel, lidé přijíždějí a odjíždějí za jinou prací.

Paní na informacích jsem se ptal kolik obyvatel Yukonu je z původního národa. Řekla mi, že tyto informace jsou vládní a já se zeptal, zda jsou tajné. Že prý nejsou a protože to paní nevěděla, pokusila odhadnout a tipla si více než 50 %. Nevím, ale oficiální čísla, která jsem potom našel, udávají 24 %. Každopádně mně se zdá informace o počtu obyvatel docela zajímavá pro návštěvníky.

Ale nedivím se, vloni když jsme byli před Denverem na visitors centru Colorada a já se zeptal jedné obsluhující babičky na počet obyvatel Colorada, odešla do kanceláře toto zjišťovat a když se vracela ještě s kolegyní tak spolu potichu mluvily a nenápadně mně sledovaly . Asi babička upozorňovala kolegyni kdo to má takový divný dotaz.

Poslední srovnání teritoria s Evropou. Na spojené ploše Nizozemí, Německa a Československa žije 30 000 obyvatel s tím, že 25 000 těchto obyvatel žije ve hlavním městě Litoměřicích. A cca 24 % obyvatel tvoří původní obyvatelé Litoměřic.

Autor: Přemysl Černý | úterý 30.8.2016 0:00 | karma článku: 8.65 | přečteno: 228x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 486

pracující člověk - cestovatel

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...