Z Las Vegas přes Death Valley do Fresna

13. 01. 2014 19:10:54
Tato trasa je 900 kilometrů a možností kudy z Las Vegas do Fresna jet je asi 5. První akce po 100 km je nevadské město Pahrump.

Když sem přijedete tak si říkáte : Proč tu ti lidé bydlí ? Každopádně Pahrump má 35000 obyvatel a toto pouštní město stále roste. Zajímavosti města jsou neuspořádané a různorodé. Znalci filmů ví, že podle parody filmu Mars útočí v Pahrumpu přistáli Ufoni. Další zajímavostí je muzeum veřejných domů a na benzínce, která je ještě kasínem / jsme stále v Nevadě/ mají jako atrakci akvárium se žralokem. Nějaké pozemky zde též zakoupil již zemřelý Michael Jackson.

Při průjezdu městem jsem v minulosti u cesty v poušti několikrát viděl muže ve stetsonu s velikou americkou vlajkou. Jednou jsem se ale už musel zastavit a podiskutovat. Bylo zrovna po volbě prezidenta Obamy a tak jsem se ho zeptal jak je s volbou spokojen. Najednou jsem si všiml, že u pasu kraťasů má zavěšený revolver. Tak jsem už raději na odpověď nečekal a pokračoval dál stylově do Údolí smrti. Muž s vlajkou a heslo Pahrump ve vyhledávači určitě sdělí podrobnosti o tomto muži. My jsme pokračovali pouští.

Pak přejedete do Kalifornie a před vjezdem do NP Death Valley - Údolí smrti je další místo, které stojí za zmínku. Představte si, že jedete po poušti píchnete pneumatiku, zajišťujete opravu a nakonec se v místě usadíte na zbytek života. Divné ? Ne ještě ne, nutno ještě dodat, že jste herečka z newyorské Broadwaye. Ano nyní už to divné je. Ale každopádně je to realita a tak se z bývalé ubytovny pro dělníky továrny na těžbu boraxu , stala opera. Amargosa opera a paní Marta Becket to je pojem. Především v oblasti křižovatky mezi Pahrumpem, Shoshonem a Furnace Creek. Podrobnosti včetně videí pod heslem Amargosa opera jsou na internetu.opera.JPG

My ale pokračujeme dál pustinou a první zastávka národního parku je Zabriskie Point. Místo je pojmenované po řediteli těžební společnosti Harmony Borax factory panu Zabriskiem, který jak jsem se dočetl na práci v této náročné oblasti najal čínské dělníky. Slovo Harmony a místní teploty kolem 40 C v souvislosti s těžbou nějak nesedí. zabrikie.JPG

Furnace Creek je centrem parku a zde je visitors centrum, muzeum, obchod, restaurace, hotely i golfové hřiště. Zde jsme zažili nedávno 117 F a mínus 32 krát 5 děleno 9 dává velmi pěkných 47 C. Před muzeem boraxu je další na tuto oblast naprosto nelogická věc. Proto ji tam ale určitě dali, starý velký litinový radiátor. Asi abychom měli nad čím přemýšlet až pojedeme pryč.furnace.JPG

My jsme ale ještě přejeli na nejnižší místo na západní polokouli - Badwater. Ten leží 85 metrů pod mořskou hladinou a na solné pláni je malá louže s opravdu špatnou vodou, která je z okolních hor.

Na zpáteční cestě do Furnace Creeku jsme potkali, jako už několikrát v minulosti, kojotku, která se naučila stavět auta tak, že se jednoduše postaví na silnici a čeká.kojot.JPG

Dále zastávka u dun a ven z Údolí smrti, které se smrtí ani nemá moc společného. Několik trailů tudy do Kalifornie sice šlo, některé dokonce zabloudily a na pomoc čekali i měsíc. Přežili ale všichni kromě jednoho starého nemocného. A když opouštěli údolí tak jedna z žen se ohlédla a prohlásila : Sbohem údolí smrti ! A tak to vzniklo.

Další údolí se jmenuje Panamint Valley a jím projíždíme do dalšího bodu Trona. Při průjezdu krajinou nás napadají výrazy jako Ladovská krajina a na město Trona zase V Troně by chtěl žít každý.

Tedy abychom to vyjasnili název Trona vám asi nic neřekne možná budete chytřejší, když napíšu Na3(CO3)(HCO3)•2H2. Stále nic ? Každopádně se v Troně těží nějaké soli a tomu odpovídá název i charakter města.visitor.jpg

Živého člověka tu moc vidět není / okolní teplota 40 C / a tak jsem nějak nepochopil celou sérii laviček u chodníku vedle silnice. Tipuji, že za posledních cca 10 let na žádné lavičce v Troně nikdo neseděl. Ale můžu se mýlit. Lavičkový majstrštyk je v jednom místě, kde je u chodníku dokonce strom a jsou zde lavičky dokonce dvě a to za sebou jako v kině.

V Troně vezmeme benzín a pokračujeme dál do Ridgecrestu na oběd. Ridgecrest jižně od vojenské základny China Lake a zde je už jiná přátelštější atmosféra. Především v čínském buffetu na obědě. Život je zde především díky uvedené letecké základně. Dále pokračujeme přes Mojave a nižší část hor Sierra Nevada do zemědělské oblasti Bakersfield. Zemědělství ale není hlavním zdrojem příjmů. Tím je je ropa. Je to jedno z největších nalezišť v USA a ropa se dobývá tlačením páry do země.

A pak už jen na dálnici č. 99 a na sever do Fresna je to už pouhých cca 200 km. Pokud vyjedete v 8 hodin ráno z Las Vegas a pojedete touto trasou, do Fresna přijedete kolem 8 hodiny večer.

Autor: Přemysl Černý | pondělí 13.1.2014 19:10 | karma článku: 9.06 | přečteno: 585x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 486

pracující člověk - cestovatel

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...